Lysterapi hjælper alle

Lysterapi hjælper alle

Op imod ti procent af alle danskere rammes hvert år af vinterdepressioner. De er konstant trætte, mangler energi og har mest af alt lyst til at gå i hi og sove vinteren væk ligesom bjørnene. Men langt de fleste af dem kan faktisk kureres på bare 14 dage med lysterapi, fortæller overlæge Henrik Dam fra Psykiatrisk Afdeling på Rigshospitalet.
Dec. 2009.

- Folk kommer til os og klager over at de ingen energi har, og at det hele er gråt og trist. De fortæller, at det føles næsten uoverkommeligt at skulle ud af sengen om morgenen, og at de ikke kan gå forbi en bagerforretning eller slikbutik om vinteren uden at ville ”plyndre” den, forklarer Henrik Dam til lysterapi.dk.

Han har forsket i vinterdepressioner, som især rammer yngre kvinder.

- Vi ved ikke hvorfor kvinder får 75 procent af alle vinterdepressioner. Men da vi sendte spørgeskemaer ud til 2000 københavnere kunne vi se, at kvinderne svarede helt anderledes end mændene.

Lysterapi hjælper mange

Heldigvis kan langt de fleste vinterdepressioner kureres med lysterapi.

- Mellem 50 og 75 procent har glæde af lysterapien, - hvis de ikke lider af andre depressioner også, siger overlægen.

Og resultaterne viser sig også langt hurtigere end ved andre depressioner.

- På psykiatrisk afdeling er vi ellers vant til at det ofte varer måneder inden vi kan se virkningen af vores behandling. Men da vi lånte lysterapilamper ud på Rigshospitalet kom patienterne allerede tilbage efter en uge og fortalte, at de havde fået det bedre. Og vi fandt ud af, at to ugers behandling med lysterapi ofte er nok, fortæller han.

En del kom så tilbage senere på vinteren og skulle låne en lampe igen i et par uger, fordi symptomerne kom tilbage.

Tak for en dejlig vinter

- I seks – syv år lånte vi lamper ud og folk kom og takkede os for den dejlige vinter de havde fået ved hjælp af dem. I dag låner vi ikke mere lamper ud, fordi der ikke er nogen grund til at bruge hospitalsressourcer på noget, som er så enkelt at kurere.

- Og selv om vinterdepressioner kan være invaliderende og give sygemeldinger, så har jeg ikke oplevet nogen være selvmordstruede. Det er den manglende energi som plager folk, forklarer overlægen.

Vælg en stor lampe

Overlægen tilråder, at man går efter en forholdsvis stor lampe, og en lampe der ikke udsender for meget ultraviolet lys – det er nemlig ikke godt for øjnene.

- Med en stor og kraftig lampe kan du sidde et stykke væk og læse mens du får lysterapi. Ved en lampe på 10.000 lux ved 1 meter er det nok med et kvarter hver morgen, hvis du sidder ca. en meter væk. Hvis du har en 5.000 lux lampe skal du sidde en halv time. Det giver det samme som at være udendørs i to timer midt på en vinterdag, forklarer Henrik Dam.

Solskin giver færre sygedage

I en finsk undersøgelse gav man alle ansatte i en virksomhed lysterapi hver morgen, og alle vurderede, at de fik det bedre. Også dem der ikke led af vinterdepression.

- Men jeg tror det skyldes, at en del af de ”raske” har haft en let grad af vinterdepression. Der er ofte en glidende overgang mellem om man har en vinterdepression eller ej, og mennesker vil jo også hellere have solskin end gråvejr. En dansk undersøgelse har faktisk vist, at de år hvor der var færre solskinstimer end normalt havde folk flere sygedage, forklarer Henrik Dam.