Lysterapi er ikke indbildning

Lysterapi er ikke indbildning

Helle Kjær kender de kemiske reaktioner i hjernen, og ved at lysterapi øger mængden af serotonin i hjernen – ligesom motion og lykkepiller gør det. Men alligevel er psykologen og lederen af Blå Kors behandlingscenteret i Tåstrup overrasket over, hvor meget en halv times lysterapi hver morgen kan betyde for livskvaliteten.

Dec. 2009

Som uddannet psykolog ved Helle Kjær godt, hvorfor lysterapi kan kurere vinterdepressioner.

- Jeg ved hvad det er for nogle kemiske reaktioner som sker i hjernen. At det ikke er hokus pokus, men at lysterapi øger mængden af serotonin i hjernen.
På samme måde som motion og lykkepiller gør det. Og i mit arbejde ser jeg hver dag, hvor meget serotoninen påvirker både vores humør og energiniveau, forklarer Helle Kjær.             
Alligevel blev lederen af Blå Kors behandlingscenter i Tåstrup overrasket over, hvor meget en halv time foran en lysterapilampe hver morgen kan betyde.         

Vintertræthed gjorde turen til supermarkedet uoverskuelig

- Min storesøster led voldsomt af vintertræthed. Hun har stået nede i supermarkedet og ikke anet, hvordan hun skulle bære sig ad med at komme hjem med indkøbsposerne. Så jeg gik på nettet og ledte efter noget der kunne hjælpe hende. Det endte med en lysterapilampe fra Lysterapi.dk og det har virkeligt ændret hendes verden. Hun står tidligere op om morgenen nu, og sidder så og drikker morgenkaffe og læser avisen, mens hun får en halv times lysterapi. Og det er slut med de forfærdelige vintre hun havde før, fortæller Helle Kjær.

Vinteren er en lang muddervandring

Selv lider hun også af vintertræthed, selvom den ikke er så invaliderende som søsterens.

- Det er bare vintertræthed – jeg er ikke vinterdeprimeret. Jeg tror desværre, at mange helt lader være med at prøve lysterapi, fordi de i hvert fald ikke er deprimerede!, mener Helle Kjær.

Hun købte lysterapilamper til Blå Kors centeret sidste efterår, fordi hun alt for godt kunne huske hvordan vinteren plejede at være.

- Jeg bliver helt utrolig træt og har følelsen af at slæbe mig af sted gennem mudder, mens jeg bare tænker på, hvornår jeg kan komme til at lægge mig ned og sove, forklarer centerlederen.

Lysterapien klares sammen med e-mails

Hun prøver at starte dagen med 20 – 25 minutter foran lampen, mens hun svarer på e-mails. Og så får hun ellers doser igennem dagen, når hun sidder foran computeren.

- Jeg kan helt tydeligt mærke forskel - jeg er ikke nær så træt som før. Og når jeg starter med at bruge lampen i oktober måned får jeg næsten et helt lille energiboost, fortæller hun.

Blå Kors har fire lysterapilamper, tre der står fast hos Helle og to andre medarbejdere som lider af vintertræthed, og en som vandrer mellem resten af de ansatte.

- De går og flytter rundt på den sidste lampe, fordi de synes det er fedt. Også selv om de måske ikke lider af vintertræthed, forklarer Helle Kjær.

Lysterapi kan måske hjælpe mennesker med alkoholmisbrug

På Blå Kors behandlingscenteret har de 10 – 15 ”indlagt” af gangen og 180 ambulante brugere på årsbasis.

- Der er ofte en god grund til, at mennesker misbruger alkohol, som faktisk er et opløsningsmiddel. Mange gange er det depressioner, som har sat gang i et alkoholproblem. Og vores brugere siger, at det er rigtigt svært at komme igennem vinteren, - det er også der vi har de fleste tilbagefald. Så det kunne være interessant at undersøge om lysterapi vil kunne have en gavnlig effekt på mennesker med alkoholafhængighed, siger Helle Kjær.

Et alkoholmisbrug forskubber nemlig serotoninbalancen. Jo mere man drikker jo mere energiforladt og deprimeret bliver man, og så drikker man ofte lidt mere for at gøre noget ved det.

- Jeg er begyndt at anbefale lysterapi til alle, som jeg tror, vil kunne have glæde af det – både privat og professionelt, fortæller Helle Kjær.

Falder ind i kontormiljøet

Da Helle skulle vælge en lampe til søsteren gik hun på nettet for at søge efter en professionel model.

- Jeg vidste, at lampen skulle have 10.000 lux, og jeg kunne godt lide en lampe, der ligner en almindelig kontorlampe. Det er også derfor vi har valgt den samme model til Blå Kors. Jeg har ofte møder med eksterne samarbejdspartnere på mit kontor, og så er det rart, at den ikke står der og ”skriger lysterapi”, forklarer Helle Kjær.

Lamperne blev leveret allerede næste dag efter at hun bestilte dem på nettet.

- Det gik superhurtigt, og vi har fået god service fra Lysterapi.dk, siger Helle Kjær.