Forsker vil skrue ned for telefoners  uansvarlige blå lys

Forsker vil skrue ned for telefoners uansvarlige blå lys

Af Ritzau (mailto:netnyheder@tv2.dk) 16. november 2015, 00:08

Smartphones og tablets bør have en automatisk sengetidsindstilling, så de ikke forstyrrer og ødelægger folks søvn, siger en fremtrædende læge til BBC. 

Den britiske professor Paul Gringras argumenterer for, at der bør installeres en anordning, som filtrerer det blå lys, som har indvirkning på psyken, og som holder folk vågne til sent.

Professoren fra Evelina Børnehospitalet i London siger, at hver ny model bliver stadigt mere blå og skarpere.

- Producenterne må udvise ansvarlighed, siger han.

Lys kan forstyrre søvnsystem

Efterhånden som det hurtigere bliver mørkt om aftenen i vinterhalvåret, begynder kroppen at producere mere af søvnhormonet melatonin, som får folk til at falde i søvn.

Visse bølgelængder af lys i den blågrønne ende af spektret kan forstyrre hele dette system, advarer professor Gringras. Han har bidraget til forskning, som er offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Public Health, hvor lys fra mobiltelefoner og tablets er blevet undersøgt.

Undersøgelserne fastslår, at der er en klar trend hen imod mere blåt og mere skarpt lys.

- Dette er fint om dagen, men det frygteligt om natten. Der er undersøgelser, som tyder på, at hvis man sidder foran dette lys om aftenen, så kan det tage en time længere at falde i søvn, siger Gringras. 

Professoren påpeger, at nogle apps allerede er programmeret, så de tager hensyn til disse faktorer ved at reducere det uhensigtsmæssige blågrønne lys.

- Men producenterne må gøre mere. Det er ikke godt nok at gøre mindre og blot sige, at sådan er verden, vi lever i. Det er sjove anordninger, men vi har brug forbeskyttelse mod, hvordan de opfører sig ved sengetid.