Få masser af dagslys og kom godt igennem vinteren

Få masser af dagslys og kom godt igennem vinteren

Dagslys er vigtigt for vores trivsel og evne til at præstere, men det kan være en udfordring at få lys nok i de mørke måneder. Det viser en ny svensk rapport. En gåtur efter frokost og lysterapi kan fremme trivslen.

Af Sarah Kirkemoe Galán
Oprettet d. 4. jan 2018

Mange, der arbejder inden døre, får ikke meget af det gavnlige dagslys om vinteren. Et godt råd er at snuppe en gåtur i det fri efter frokosten, siger ekspert. Foto: Colourbox 

I de mørke måneder længes mange af os efter sommerens lange dage med masser af dagslys, og det er der god grund til. Dagslys har nemlig en række gavnlige sundhedsvirkninger, som bliver beskrevet i en ny rapport fra den svenske Folkhälsomyndigheten, der sammenfatter den nyeste viden om lysets betydning for vores sundhed og trivsel. Ifølge rapporten har dagslys en positiv effekt på, hvor længe og hvor godt vi sover, og det kan lindre depression og øge vores kognitive evner.

Elektrisk lys kan ikke direkte erstatte dagslys, når det handler om at få de positive effekter, men det er alligevel vigtigt at sikre, at belysningen i hjemmet og på arbejdspladsen er god, konkluderer rapporten. I den mørke og kolde tid er mange af os nemlig kun udendørs en lille del af dagen.

- Da vi tilbringer en stor del af vores tid inden døre, er adgangen til lys i boliger og andre offentlige rum som skole- og plejefaciliteter vigtig. Når bebyggelsen i byerne bliver mere komprimeret, er der imidlertid risiko for, at der kommer mindre dagslys indenfor i bygningerne, siger afdelingschef i Folkhälsomyndigheten Agneta Falk Filipsson til magasinet Arbetsliv.

Nyt studie: Lysterapi hjælper

Ifølge rapporten øger den mørke årstid risikoen for sundhedsproblemer som søvnbesvær og depression. Derudover bliver vi mere følsomme over for det blå lys fra mobiltelefoner og tablets, som kan forstyrre vores søvn og døgnrytme.

Et godt råd om vinteren, hvor mange af os hverken når at se solen på vej til eller fra arbejde, er ifølge lys- og søvnforsker Arne Lowden fra Stressforskningsinstituttet ved Stockholms Universitet at komme ud midt på dagen.

- Det bedste er gå en tur udenfor efter frokosten, det plejer jeg selv at gøre. At få dagslys efter frokost hjælper dig til at vedligeholde din hormonrytme, siger Arne Lowden til Arbetsliv.

Der har ikke tidligere været videnskabeligt belæg for, at lysterapi kan reducere sæsonbetonet depression, men nu viser foreløbige resultater fra et nyt studie, at 20 minutters lysterapi om dagen kan have en positiv effekt. I studiet, som Arne Lowden står bag, har gymnasieelever hver morgen haft lysterapibriller på, som giver et hvidt lys på 1500 lux. Det svarer til udendørs lys. De foreløbige resultater viser, at de unge, som havde rapporteret problemer med depression, stress, træthed og søvnbesvær, oplevede, at problemerne mindskedes af terapien. Hele studiet bliver offentliggjort i begyndelsen af 2018.

 

Se rapporten fra Folkhälsomyndigheten