”Har du nattevagt igen, mor?” Pernille Andersen kunne mærke det både i hjertekulen og på energien. Når hun i perioder ikke sov særlig godt, så påvirkede det hende både på jobbet og derhjemme. Derfor startede hun et søvnprojekt på Børneafdelingen på Kolding Sygehus, hvor hun arbejder som sygeplejerske.
”Jeg sover selv kun tre til fire timer efter en nattevagt og blev tidligere sur på mig selv over det og var nervøs for, om jeg kunne klare næste nattevagt. Sådan tror jeg, der er mange, der har det, ” siger Pernille Andersen, som typisk har op til otte nattevagter hver måned.
Flere kolleger testede orange søvnbriller, som fjerner det blå lys, så man kommer til at føle sig søvnig, og der er stadig flere, der bruger brillerne – både når de går hjem fra arbejde om morgenen, og når de skal sove om aftenen.
”Dem der har prøvet brillerne siger, at de sover en til to timer mere. Det kræver altså lidt mod at gå igennem sygehuset med de her briller om morgenen efter en nattevagt,” siger Pernille Andersen.
De orange søvnbriller er altså et hit, men det er forbudt at lege supermand efter en nattevagt. Læs hele artiklen her.
USA – Briller udviklet af forskere yder hjælp til søvn
Kilde/forfatter: Chagrin Valley Times – 2006.04.20
Selv om det kan virke mærkværdigt, så har menneskers søvnproblemer intet at gøre med hvad de spiser, eller hvor blød eller hård deres seng er. Årsagen kan være, at deres øjne blev udsat for lys i timerne før sengetid. Kroppen producerer et hormon kaldet melatonin, som hjælper os til at falde i søvn. Når øjnene udsættes for lys, så lukker pineal kirtlen ned for produktionen af melatonin. Pineal kirtlen producerer kun melatonin, når vi er omgivet af mørke. Det er derfor, at det nogle gange tager os lang tid om, at falde i søvn efter at vi er gået i seng. Det er derfor, at det at læse i sengen indtil vi føler os søvnige, ikke altid virker. Det lys der reflekteres fra bogen, er nok til at forhindre produktionen af melatonin.
Det var kun for godt 10 år siden, at det blev opdaget, at ikke alle af lysets farver var lige så effektive til at lukke for produktionen af melatonin i pineal kirtlen. Det blev konstateret, at det er den blå del i hvidt lys, der forårsager dæmpelse af melatonin. Gul, orange og rødt lys ikke har nogen indvirkning på pineal kirtlen. Denne information er meget værdifuld. Det betyder, at vi kan bruge disse lys i andre farver til at læse eller se TV uden, at de påvirker vores søvn. Dette ligger til grund for opfindelsen.
Tre forskere, der arbejder i Lighting Innovations Institute ved John Carroll University (Dr. Hansler, Dr. Carome og Ms. Kubulins), havde arbejdet på at udvikle et blåt lys til behandling af vinterdepression (SAD). Denne tilstand kaldes i almindelighed for vintertristhed. Mennesker føler sig deprimerede pga. manglende solskin. Det menes, at denne tilstand skyldes, at der er for meget melatonin tilstede i kroppen om morgenen. Man standser udskillelsen af melatonin ved, at udsætte øjnene for lys (især det blå lys) og man vil derefter gradvis føle sig bedre tilpas. Vi drog den konklusion, at man kunne opnå den modsatte effekt ved at starte produktionen af melatonin i pineal kirtlen ved, at blokere for det blå lys og dermed og hjælpe mennesker til en bedre søvn.
Forskerne fra John Carroll University greb søvnproblemet an på to måder. Den ene af måderne var at udvikle briller, som bortfiltrerer det blå lys. Den anden måde var, at påføre el-pærer en speciel belægning, som bortfiltrerer det blå lys og de fandt frem til, at man kunne gøre dette ved både glødelamper og lysstofrør. De har også udviklet skærmfiltre til montering på TV- og PC-skærme. Ved at bære brillerne et par timer før sengetid eller ved anvendelse af el-pærer, som ikke afgiver blå lys, så kan pineal kirtlen begynde med at producere melatonin.
Ved denne fremgangsmåde er der en god mængde melatonin i kroppen, når man går i seng. Det næste spørgsmål var, hvordan de skulle formidle disse produkter til mennesker med søvnproblemer. De dannede en dattervirksomhed: Photonic Developments LLC. Resultaterne af salget over de første par måneder har været meget opmuntrende. Der har endda været nogle mennesker med kroniske søvnproblemer, der blev i stand til at sove ved brug af brillerne om aftenen. Den letteste måde til forbedring af søvnen er, at bære brillerne et par timer før sengetid.
I løbet af et par dage vil kroppen automatisk opjustere produktionen af melatonin, således at det er til stede i kroppen i god tid før sengetid. Dette medfører, at man falder hurtigere i søvn om aftenen, sover mere roligt og føler sig mere frisk, når man vågner op om morgenen.