Lysterapi gør godt ved natarbejde

Lysterapi gør godt ved natarbejde

En amerikansk undersøgelse viser, at lysterapi på nattevagten sammen med et specielt soveskema både kan øge præstationsevnen og gøre det muligt at sove ordentligt – også i weekenderne.
Bostedet Blåkærgård ved Viborg har også gode erfaringer med lysterapilamper – både til nattevagterne og til beboerne.
Dec. 2009 
I en stor amerikansk undersøgelse fik en gruppe natarbejdere lysterapi på bestemte tidspunkter i løbet af arbejdet, brugte solbriller når de var udendørs og sov i mørkelagte rum efter et skema.

Og undersøgelsen viste at ved at styre hvornår natholdet bliver udsat for lys og mørke er det muligt at opnå samme effektivitet som på dagholdene. Samtidig med at natholdet fik sovet ordentlig om dagen og på forskellige tidspunkter, så de havde mulighed for være sammen med venner og familie i weekenden.

- Det ville selvfølgeligt være nemmest, hvis folk med natarbejde sov på nøjagtigt de samme tidspunkter hver dag. Men det har de fleste ikke lyst til, fordi det ødelægger for meget af deres sociale liv på fridagene, forklarer Mark Smith til magasinet Sleep. Han er ledende forsker på de fem undersøgelser omkring natarbejde, som Rush University Medical Center i Chicago har lavet.

En kontrolgruppe af natarbejdere, der fortsatte med at sove som de plejede og ikke fik lysterapi lå et stykke under præstationsevnen på dagholdet og følte ikke at de sov så godt.

Projekt bedre arbejdsmiljø

Blåkærgård ved Viborg er et af de steder, som har haft succes med lysterapi til aften- og nattevagterne. Det er et socialpsykiatrisk bosted under Region Midtjylland med plads til 17 voksne beboere.

- Det hele startede da vi arbejdede med at forbedre vores psykiske arbejdsmiljø i et ”Projekt nærvær i arbejdet” i efteråret 2009. Her fortalte konsulenten om lysterapilamperne, og jeg synes det lød spændende. Vi kendte lidt til det i forvejen, fordi en beboer har en lampe i de fire år han har boet her, fortæller Judy Meiniche Simonsen.

Hun er socialpædagog på Blåkærgård og den der har stået for indkøbet af lamperne, efter at ledelsen havde sagt ja.

Ligner ikke en terapilampe

- Vi valgte to Aurora lamper til beboernes og vores fællesrum, fordi den ikke ligner en terapilampe og er så stor, at flere kan have glæde af den på samme tid. Og så har vi købt to mindre SquareOne lamper, der skal være fast hos to af vores beboere, og en ekstra SquareOne der skal vandre mellem beboere der lider af vinterdepressioner. Beboerne siger, at lamperne gør en forskel for dem, og vi kan også mærke det på dem, forklarer Judy Meiniche Simonsen.

Nemmere gennem nattevagten

Lamperne er bl.a. valgt for at gøre aften – og især nattevagterne nemmere. Hver aften er der otte på arbejde, mens der er tre om natten.

- Jeg har ikke selv haft ret mange nattevagter siden lamperne kom, men jeg kan godt mærke forskel. Du bliver ikke træt på samme måde og jeg har faktisk også sovet bedre om dagen. Og en af mine kollegaer, som har haft flere nattevagter er meget begejstret. Hun siger, at hun både klarer sig meget lettere gennem nattevagterne – og sover bedre dagen derpå, forklarer Judy Meiniche Simonsen.

Læs mere om undersøgelsen og soveskemaet her (på engelsk): www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081201082003.htm